lauantai 27. syyskuuta 2014

Lähes 20 vuotta metsätaitokisoja

Ensikoskestus metsätaitoiluun tuli keväällä 1995 4H:n metsätaitoharjoituksista, jotka järjestettiin 6-tien varrella hieman Puhoksen risteyksestä etelään päin. Tuolloin satoi vettä ja oli aika viileä päivä, mutta silti kourallinen ikäisiäni lapsia kokoontui relaskooppeineen sovittuun kokoontumispaikkaan. Illan aikana tutustuin ensimmäistä kertaa leimaamiseen ja puun pituuden mittaamiseen, ja ilmoittauduin elämäni ensimmäisiin metsätaitokisoihin.

Kisaura metsätaitoilussa alkoi siis kyseisenä vuonna. Aluksi kiertelin 4H:n kisoissa, jossa tehtävät käsittivät kasvupaikkatyypin määrittämisen, puun pituuden arvioimisen, leimauksen ja kasvien tunnistamisen. Varsin pian osallistuin metsänhoitoyhdistyksien ja metsäkeskuksien järjestämiin kisoihin, jotka oli suunnattu metsänomistajille. Puuston kokonaistilavuus- (ns. mottitehtävä), kasvu-, alueen pinta-ala ja taimikonhoitotehtäviä on tässä vuosien saatossa tullut ratkottua jo useampia. Tämäkin laji on kuin suunnistus - aina voi kehittyä ja oppia uutta. Lisäksi tarvitaan hieman tuuria, jotta ruksi kilpailukortissa sattuu oikeaan ruutuun. Yhtäläisyyksinä suunnistukseen on myös spekulointi ja tehtävien jälkipuinti, jota kummassakin lajissa varsin usein esiintyy.

Metsänomistajille (joka en kylläkään itse ole) on järjestetty lähes vuosittain SM-tason metsätaitokisoja. Muistaakseni ensimmäisen kerran kilpailin Tammelassa vuonna 1999, jonka jälkeen on tullut reissattua samoissa kekkereissä Seinäjoella, Jyväskylässä, Joensuussa, Turussa, Vaasassa, Tampereella, Oulussa, Rovaniemellä, Kajaanissa, Hämeenlinnassa, Punkaharjulla, Kuopiossa... Lisäksi alueella metsänhoitoyhdistykset (nykyisin Pohjois-Karjalan) on järjestänyt kisoja, joissa innokkaat metsätaitoilijat voivat käydä mittaamassa taitojaan. Harmi vain, että omat arkiaskareet ovat sotkeneet hienon harrastuksen harrastamista, sillä kisat järjestetään usein arkipäivisin.

Tänään ratkottiin Kerimäellä Etelä-Savon maakuntamestaruudet. Joukko kiteeläisiä osallistui kisoihin kilpailun ulkopuolisina, mutta tämä ei todellakaan estänyt meitä taistelemasta hienoista sijotuksista. Ensi viikolla juttua siitä, millaisia tehtäviä Kerimäen kisoissa oli.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti