Syyskuun viimeinen viikonloppu menikin taas mehtäillessä - oli suunnistusta (KeKaRan viimeiset iltarastit ja sanomalehti Itä-Savon Ruska-Rastit Savonlinnassa), mutta myös metsätaitoilua.
Lauantaina osallistuimme useamman autokunnan voimin Etelä-Savon metsäkeskuksen järjestämiin maakuntamestaruuskisoihin Kerimäellä. Kiteeltä on perinteisesti ollut vahva edustus lähialueen metsätaitokisoissa - ja niin oli nytkin. Yleisestikin kiteeläiset ovat menestyneet hienosti niin Itä-Suomen kuin SM-tason kilpailuissa (yksilötasolla ja joukkueina). Vahvalla joukkuehengellä ja aktiivisilla metsänomistajilla lienee suurin vaikutus tähän menestykseen.
Mitä siellä metsätaitokisoissa sitten tehdään? Tässäpä lyhyesti: Kilpailussa on rata, jonka varrelle on laitettu 14 tehtävää sekä leimaus (elokuussa 2015 kilpaillaan todennäköisesti uusilla tehtävillä). Tehtävien järjestys vaihtelee jokaisessa kisassa. Kilpailijat lähetetään radalle pareina tai pienissä ryhmissä, mutta jokainen etenee rastilta toiselle omalla tahdillaan. Muutenkin yhteistyö muiden kilpailijoiden kanssa on kilpailun aikana kielletty. Kilpailun järjestäjät ovat asettaneet aikarajan, jonka puitteissa tehtävät on ratkaistava. Kilpailussa saa käyttää apuna relaskooppia ja taulukota (kilpailukortin takaa löytyy mm. taulukot puuston kokonaistilavuuden määrittämiseen ja puuston vuotuisen kasvun arviointiin). Laskinten ja muiden mittalaitteiden käyttö ei ole kilpailutilanteessa sallittua.
Kilpailun tehtävät
1. Kasvupaikkatyyppi
2. Taimikon ensisijainen hoitotarve seuraavan kahden vuoden aikana
3. Metsikön käsittely seuraavan viiden vuoden aikana
4. Puuston pohjapinta-ala (m^2/ha)
5. Puuston kokonaistilavuus (m^3/ha)
6. Kehitysluokka
7. Yksittäisen puun pituus (m)
8. Runkoluku (kpl/ha)
9. Yksittäisen puun tilavuus (m^3)
10. Puuston ikä (vuosi)
11. Puuston vuotuinen kasvu (m^3/ha/vuosi)
12. Puuston keskiläpimitta rinnankorkeudelta (cm)
13. Alueen pinta-ala (ha)
14. Metsikön monimuotoisuus
Leimaus
Kilpailija merkitsee rastilla kilpailukorttiin mielestään oikean vastauksen. Kilpailutehtävät on (harmillisesti) tehty niin, etteivät oikeat vastaukset ole niin yksiselitteisiä. Esim.
- puuston keskiläpimitta tehtävässä voi olla erikokoisia puita
- yksittäisen puun pituuden arvioinnissa on valittu puu, joka on mäellä, montussa tai muuten hankalan kulkureitin päässä yms.
- alueen pinta-alan määritys on tehty haastavaksi valitsemalla hyvinkin epäsäännöllinen kuvio esim. lampi
- metsikönkäsittelytehtävässä kohteen ikä ja/tai läpimitta ovat niillä rajoilla tuleeko kohteella tehdä päätehakkuu metsänhoitosuosituksien (2007) mukaisesti.
Monesti tehtävillä aikaa meneekin eri vaihtoehtojen pähkäilyyn ja koealojen mittaamiseen. Jotta kilpailuun varattu aika riittää, onkin usein syytä jo ennakkoon arvoida rasteilla käytettävä aika, sillä jos loppuaika ylittyy, jokaisesta ylimenevästä minuutista sakotetaan arvokkaita pisteitä.
Ensi viikolla lisää siitä, miten kilpailut lauantaina sujuivat.
Linkkejä
Metsäkeskuksen uutinen kesäkuulta 2014: Metsätaitokilpailuja uudistetaan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti