sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Kisa-analyysi

Viime viikonlopun kisasuoritukset Savonlinnassa on viimein saatu analysoitua. Ruska-Rasteista ei sen enempää ole kerrottavaa kuin että hyvin meni omaan kuntotasoon nähden, ja että Suomen kärkisuunnistajat menee metsässä kovaa. Lauantain metsätaitokisasta Kerimäeltä on sitten sitäkin enemmän mutistavaa.  

Kuten edellä kirjoitin, tarkka analyysi omista virheistä on nyt tehty. Eniten harmitusta aiheutti pinta-alatehtävä, johon käytinkin tupla-ajan siitä, mitä olin alunperin suunnitellut. Siltikään en tehtävässä onnistunut, vaikka yleensä ihan hyviä pisteitä tästä tehtävästä olen saanut. Taktiikkani tehtävässä on hyödyntää omia kunto-ominaisuuksia ja kiertää alueen reunoja samalla askelmittaa käyttäen. Jos alue on iso tai muuten hankala, pyrin mittaamaan edes kaksi sivua, jotta saan jonkilaisen käsityksen pinta-alasta. Mittailin aluetta nytkin, mutta erikoisen muotoinen alue sotki kai laskelmani tai sitten osa alueesta jäi huomioimatta, sillä arvioni jäi 0,8 ha alle todellisesta pinta-alasta ja pisteitä tehtävästä 1/10. 

Toinen harmittava tehtävä oli leimaus. Leimauksessa on kohde, johon on merkitty 70 puuta. Näistä puista täytyy leimata tarpeellinen määrä puita pois niin, että puilla on tilaa kasvaa seuraavat vuodet. Lapsena leimasin periaatteella ruma puu pois, mutta nyt sitä miettii tehtävän aikana mm. tuleeko puustosta liian harvaa/tiheää, onko vänkyrä mänty parempi kuin paksuoksaisempi lajitoveri vieressä vai jätänkö koivun männikköön monimuotoisuutta luomaan jne. Leimauksessa on kyse hieman myös makuasiasta: tavoitellaanko leimauksella monimuotoista vai tasalaatuista kasvatusmetsää. Täysien pisteiden saaminen tehtävästä on kai mahdottomuus? 

Olen varannut aikaa 70 puun läpikäymiseen noin 12 -15 min. Nyt minulla oli kiire, sillä edellisellä tehtävällä aikaa oli tuhrautunut aivan liikaa. Noin 40. puun kohdalla huomasin, että olin tehnyt virheen ensimmäisten puiden kohdalla (leimauksessa täytyy nähdä myös kokonaisuus), mutten malttanut lähteä virhettäni korjaamaan, sillä tähän olisi mennyt vielä tupla-aika ja pahimmillaan tulos olisi saattanut olla katastrofaalinen. Noh, leimauspisteet olivat 54/70, missä 8 väärin poistettua ja 8 väärin jätettyä puuta. Vertailuna isä, hyvänä leimaajana, sai tasan 60 pistettä. 

Omat onnistumiset tulivat seuraavilla tehtävillä: 

1. Kasvuapaikkatyyppi - Lehtomainen kangas. Opaskasveista löysin  käenkaalia eli ketunleipää riittävästi. Pisteet 5/5.
2. Taimikon ensisijainen hoitotarve - Perkausharvennus. Mielestäni männyntaimikko oli niin tiheä, että metsänhoitosuosituksien mukaisesti määräsin kohteelle harvennuksen. Toinen vaihtoehto, jota mielessäni pyörittelin, olisi ollut lepo. Pisteet kuitenkin 5/5.
3. Metsikön käsittely - Lepo. Metsän järeys ja ikä ei mielestäni riittänyt uudistamiseen. TAPION metsänhoitosuosituksien mukaan Etelä-Suomen alueella kuusikon uudistusrajat ovat tuoreilla kankailla joko yli 26cm läpimitta rinnan korkeudelta (1,3m) tai yli 70 vuoden ikä. Harva metsänomistaja kuitenkaan laittaa metsäänsä tässä vaiheessa matalaksi. Pisteet 5/5. 
6. Kehitysluokka - (1) Taimikko. Nuoren kasvatusmetsän keskiläpimitta on 8 -16 cm. Tällä kohteella läpimitta oli n. 7cm, joten kyseessä oli selvä taimikko. :) Pisteet 5/5. 
10. Ikä - 60 vuotta. Pisteet 10/10. 
11. Puuston kasvu - 10 mottia hehtaarilta vuodessa. Tällä kertaa minulla oli käytössä vain kasvupaikkatyyppiin ja puuston ikään perustuva taulukko, joka kerrankin antoi oikean lukeman. Pisteet 10/10. 
14. Metsän monimuotoisuus - (8) ei luontokohde. Tästä ei kyllä löytynyt ainuttakaan merkkiä kangasmetsäsaarekkeesta avosuolla, lehtokorvesta tai karukkokankaita puutuotannollisesti vähätuottoisemmasta louhikosta. Pisteet 5/5.  

Kiteeläiset menestyivät jälleen hienosti kisassa. Esko otti piikkipaikkan miesten kisassa ja joukkueena kiteeläisten pisteet riittivät voittoon. Tulokset löytyvät Etelä-Savon metsäkeskuksen sivuilta. 


Linkit:

Etelä-Savon metsäkeskus: Metsätaitokisan tulokset (Etusivulla Etelä-Savon maakunnan parhaat. Kiteeläiset löytyvät sitten Tulokset kokonaisuudessaan sivulta) 
Olavin Rasti: Ruska-Rastien tulokset
Keski-Karjalan Rasti: Kisatunnelmia Ruska-Rasteilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti