torstai 1. syyskuuta 2016

Keski-Karjalan iltarastit 3.9.2016

Radat

Tulevana lauantaina Keski-Karjalan iltarasteilla on valittavana viisi rataa: 
  • A-rata 5,130 km (18 rastia)
  • B-rata 4,090 km (14 rastia)
  • C-rata 3,030 km (11 rastia)
  • D-rata 1,610 km (7 rastia)
  • E-rata on rastireittirata (RR) 
Ratakuvaukset löytyvät hieman myöhemmin tekstistä. 

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu suunnistuspaikalla tapahtuman järjestäjille. Ilmoittautumisen yhteydessä  suoritetaan karttamaksu ja ilmoitetaan emit-numero. Maaliin saapumisen jälkeen ilmoittaudutaan vielä järjestäjille, että on päästy turvallisesti pois metsästä

 

Osallistumismaksu

Seuran jäseniltä karttamaksu on 2 euroa ja ulkopuolisilta 4 euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät suunnistamaan ilmaiseksi. 

 

Leimausjärjestelmä

Käytössä on emit-leimaus. Emitin numero tulee ilmoittaa suunnistuspaikalla. Voit vuokrata seuralta emit-kortin käyttöösi 2 euroa/suunnistus. 

 

 

Opastus

Lähtöpaikka sijaitsee Kiteellä Korkeakankaan Rajatuvalla (entinen maanmiesseurantalo). Suunnistuspaikan osoite on Välivaarantie 2.  Rajatuvalle on opastus Korkeakankaantien ja Välivaarantien risteyksestä.  Opastus on paikoillaan klo 11.30 mennessä. 

 

Pysäköinti

Suunnistuksen lähtöpaikka Rajatuvan pihalla, jossa on runsaasti paikoitustilaa. Vanhan maanmiesseurantalon omistaan nykyisin Kantosyrjän Eräveikot, jotka saattavat talkoilla talolla ensi lauantaina. Jätetään heille siis vapaa kulkuyhteys talon läheisyyteen. Katso lisää Eräveikkojen toiminnasta: Kantosyrjän Eräveikot

 

Lähtö

Lähdöt tapahtuvat liukuvasti klo 12.00-13.00. Tehtyään ilmoittautumisen ratamestarille, suunnistaja saa itse päättää, milloin on sopiva aika lähteä. K-piste (suunnistusslangia, varsinainen lähtöpaikka, jossa tehdään lähtöleimaus), on Välivaarantien toisella puolella. 

Varokaa liikennettä lähtöpaikalle siirtyessänne kuin myös muutenkin suunnistuksen aikana.

Haluaisitko lähteä maastoon aikasemmin/myöhemmin? Tiedustele asiaa ennakolta ratamestarilta.

 

 

Kartta

Torstain suunnistukset suunnistetaan Korkeakankaan kartalla, jonka ajantasaistamisesta on vastannut Keski-Karjalan iltarasteilta tuttu Pertti Nyberg. Viimeisimpiä päivityksiä on ratamestareiden toimesta tehty 8/2016 näitä kyseisiä iltarasteja silmälläpitäen.  Kartan mittakaava on 1 : 7 500. RR-rata on tehty 1:5000 mittaakaavaan. Kartta on tulostekartta, joten sateen sattuessa kannattaa varustautua omalla karttamuovilla. 

Alueen erikoisuus on vanhat, sodanaikaiset telttapohjat. Nämä on merkitty karttaan miilunpohja-symbolilla. Teltta-alueella on myös paljon matalia kaivettuja kuoppia, joita ei ole karttaan piirreety. Myöskään aivan kaikkia, erityisesti vanhahkoja ajouria, ei kartalta löydy. 

Kuvionrajat ovat erityisesti alueen itälaidalla vaikeasti hahmotettavia sekametsästä johtuen. Onkin ehkä siis syytä muistuttaa, että musta pisteviivat tarkoittaa selkeää kuvionrajaa. 

Korkeuskäyrät ovat ajalta, jolloin karttaa luettiin pääasiassa 1:15 000 mittakaavasta. Tämä näkyy mm. siinä, ettei aivan matalimpia suppia ole kartalle merkitty lainkaan. Muutenkin käyräkuvaus on hieman karsitumman oloinen, mutta älkää antako sen häiritä suunnistussuoritustanne. 

 

Maasto

Maasto on kumpuilevaa suppamaastoa. Pääosin suunnistuksessa hyödynnetäään reilut 10 vuotta sitten kasvatushakkuun kokeneita kuusikkoja, joissa eteneminen on sujuvaa ja näkyvyyttäkin riittävästi. Joillakin aluella harvennuksista on hieman vähemmän aikaa, mikä näkyy maassa lojuvana hakkuujätteenä. Kasvupaikkatyypiltään Korkeakankaan alue lukeutuu tuoreeseen ja lehtomaiseen kankaaseen, joka tarkoittaa sitä, että rehevillä ja avoinaisilla alueilla maasto voi olla hyvinkin peitteistä horsmikon, saniaisten ja muun suuremman aluskasvillisuuden takia. Tosin syksyn edetessä kasvillisuus alkaa lakoontumaan, joten näkyväisyys on parempi kuin keskikesällä. Peitteisimpiä alueita on pyritty jo ratasuunnitteluvaiheessa välttämään. Saniasvaltaiset alueet on merkitty kartalle hidastava maapohja (vihreä pystyviiva) merkillä. Maaapohja voi olla näillä alueilla suhteellisen helppokulkuista ja nopeaa, mutta saniaiset estävät näkemästä mihin jalkansa asettaa. 

 

Ratojen kuvaus

Radat ovat suhteellisen lyhyet verrattuna normaaleihin iltarastiratoihin. Koska kyseessä on uusi alue ja hieman vanhahko käyräkuvaus, ratamestarit ovat halunneet ottaa varman päälle ja luoneet (toivottavasti) selkeät, lyhyehköt ja nopetempoiset radat. Kaikki radat ovat tehnty runsasratisiksi ja muistuttavat paljon keskimatkan suunnistusta lyhyine rastiväleineen. A-, B- ja C-radalta löytyy yksi pidempi hyvin selkeä rastiväli, jolla suunnistaja saa laittaa kunnolla suunnistuskenkää toisen eteen. 

Lapset voivat lähteä suunnistamaan joko D-rataa, joka rajautuu joka suunnasta joko maantiehen, ajopolkuun tai sähkölinjaan. Alue on siis turvallinen, jos haluaa kokeilla ''oikeaa'' suunnistusta ja vaikkapa kompassin suuntaamista. Aivan pienemmille ja muille suunnistusuran alkumetreillä oleville tarjotaan rastireitti-rataa (RR-rata). 

 

Tiedottaja

Emmi (yhteystiedot löytyvät tarvittaessa KeKaRa-blogin yhteystiedoista)  


Viimeisiä iltarasteja jo viedään! Olethan huomannut, että KeKaRa järjestää tänä syksynä perinteikkäät Ruska-Rastit Kiteellä. Ruska-Rastit ovat ns. matalankynnyksen suunnistuskilpailut, joten tule päättämään kuntosuunnistuskautesi meidän Ruska-Rasteille!  :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti