perjantai 24. heinäkuuta 2015

Muljulan iltarastien jälkipuinnit

Koko torstaipäivän kyttäilin Ilmatieteenlaitoksen sääennustetta, joka ei auringonsäteitä suonut Kiteen ylle iltarastiemme aikaan. Sen sijaa ennuste antoi lupauksen vesisateesta jopa ''kahdella'' pisaralla. Tämä hieman lannisti ratamestaroinnin fiiliksiä, sillä arimmat suunnistajat saattaisivat jäädä kotiin tv:n ääreen tai mökille saunaa lämmittämään. Suunnistuspaikalle saapuessa pari vesipisaraa  ennättikin tarttua tuulilasiin, mutta paikan päällä oli kesäkeli - aurinko paistoi ja ilmasto tuntui jopa trooppiselta. Ja mikä parasta, koko päivystysvuoron aikana Muljulaa ei saavuttanut yksikään sadekuuro, joten saimme nauttia auringosta ja poutasäästä koko iltarastitapahtumamme ajan. Mahtavaa! 

Jo ennakkoon oli tiedossa, että Muljulan alueelta löytyy pusikkoa, horsmikkoa, metrin mittaista saniaista ja valtavia nokkospuskia. Radat oli suunniteltu niin, että lähes kaikki suunnistivat samoihin ajouriin, sähkölinjoihin ja kuvionrajoihin tukeutuen, ja niin ettei kukaan (joku kuitenkin taisi) eksyisi pahimpiin pöpelikköihin. Ratamestarin luomat ''ohjaavat'' radat aiheuttivat kuitenkin sen, ettei mukana ollu erikoisempia reitinvalintavälejä vaan erot suunnistajien välillä ratkottiin rastipistetyöskentelyssä ja juoksukunnossa. Tästä osoituksena muutamien A-radan kiertäneiden gps-käppyrät, jotka löytyvät rastit.fi -sivustolta. 
Rasti nro 3:n lähikivet saattavat olla jatkossa keltaisia, mikäli eräs suunnistaja käy ne maalaamassa. :)

Tällä kertaa iltarasteillamme oli hieman jotain ekstraa suunnistajille. Ensinnäkin B- ja C-radan juoksijat huomasivat, että pitkän rastivälin ajoura oli niitetty nokkosista ja horsmista. Kiitos tästä kuuluu ratamestari-Akille, joka oli tämän järjestänyt suunnistajien iloksi. Lisäksi olimme kehitelleet pidemmille radoille juomarastin, koska edellisviikolla iltarasteillemme lupailtiin jopa hellettä. No, tänään sadetta odotellessa, juomakanisterin kiikuttaminen kannonnokkaan tuntui hieman koomiselta, mutta olihan tuolta pönikästä muutama litra vettä vajunnut parempiin suihin. 

Ajoura on niitetty suunnistajien iloksi. Myös vettä oli suunnistajille tarjolla. 
Näin heinäkuun loppupuolella monet suunnistajat tarkkailevat maastopohjaa hieman tarkemmin, sillä rastien ympäristöstä saattaa havaita hyviä marjapaikkoja. Nyt maastosta löytyi mukavasti mustikoita, jotka ovat lähes poimintakypsiä. Sateinen kesä on tuvottanut marjat mukavan kokoisiksi ja ainakin Muljulassa mustikan varvut taipuivat mustikoiden painosta. Lisäksi maastosta löytyy yllättävän runsaasti metsä- eli ahomansikkaa. Suunnistajat harmittelivatkin urakkansa jälkeen, kun aikaa ''tuhraantui'' marjojen napsimiseen. Myös kantarelliesiintymiä rastimaastoista oli löydettävissä. Ratamestarit tosin pelastivat eräältä rastiväliltä pari muovipussillista näitä keltaisia sieniä, sillä sienten tallautumisriski olisi ollut liian suuri. Mutta todistettavasti sieniä sillä oli ja varmaan näillä keleillä lisää maasta putkahtelee. Joten iltarastikartta käteen ja marja-/sienimetsälle! 
Marjoja

Iltarasteille saapui tällä kertaa 73 suunnistajaa, mikä lämmitti kyllä suuresti sekä ratamestareita, että muutenkin seuramme aktiiviväkeä. On mukavaa, että toimintaamme on tänä kesänä tutustunut uusia paikkakuntalaisia kuin myös kesälomlaisia muualta päin Suomea. Iltarastikaravaani pyörii aluella vielä ensi viikolla totutusti tiistaina sekä torstaina ja elokuun alusta alkaen joka keskiviikko, joten rasteja ennättää vielä bongailemaan ympäri Keski-Karjalaa. Rohkeasti mukaan!

Linkit: 
Keski-Karjalan iltarastien tulokset heinäkuulta (sis. Muljulan iltarastien tulokset)






perjantai 17. heinäkuuta 2015

Keski-Karjalan iltarastit 23.7.2015 Muljulassa

Radat

Torstain iltarasteilla on valittavana neljä rataa:
  • A-rata 6,3 km
  • B-rata 4,1 km
  • C-rata 3,6 km
  • D-rata 1,2 km

 


Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tapahtuu suunnistuspaikalla tapahtuman järjestäjille. Ilmoittautumisen yhteydessä  suoritetaan karttamaksu ja ilmoitetaan emit-numero. Maaliin saapumisen jälkeen ilmoittaudutaan vielä järjestäjille, että on päästy turvallisesti pois metsästä. Kinkkisissä tilanteissa voi soittaa ratamestareille, joiden puhelinnumerot ilmoitetaan lähtöpaikalla. Hätätapauksessa soitetaan hätänumeroon.

 

Osanottomaksu

Seuran jäseniltä karttamaksu on 2 euroa ja ulkopuolisilta 4 euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät suunnistamaan ilmaiseksi. 

 

Leimausjärjestelmä

Käytössä on emit-leimaus. Emitin numero tulee ilmoittaa suunnistuspaikalla. Voit vuokrata seuralta emit-kortin käyttöösi 2 euroa/suunnistus. 

 

Opastus

Lähtöpaikka sijaitsee Kiteellä Muljulan kylällä. Suunnistuspaikan osoite on (lähellä) Hovinsalontie 3.  Suunnistuspaikalle on opastus Kitee-Rääkkylä-tieltä.  Opastus on paikoillaan klo 15.30 mennessä.

 

Pysäköinti

Suunnistuspaikka sijaitsee hallialueella, jossa on mukavasti tilaa autojen pysäköintiin.

 

Lähtö

Lähdöt tapahtuvat liukuvasti klo 16.00 alkaen. Maastoon pääse aina klo 18.00 saakka. Jokainen saa itse päättää, milloin on sopiva aika lähteä. K-piste (suunnistusslangia, varsinainen lähtöpaikka, jossa tehdään lähtöleimaus), on hieman kauempana paikoitusalueelta. K-pisteelle on opastus suunnistuspaikalta. Haluaisitko lähteä maastoon aikasemmin/myöhemmin? Kysäise ratamestareilta, onko tämä mahdollista.

 

Kartta

Torstain suunnistukset suunnistetaan Muljulan kartalla, joka on Veikko Kolun käsialaa. Kartan mittakaava on 1 : 10 000. Kartta on tehty vuonna 2010, mutta sitä on päivitetty 4/2013 ja 7/2015, joista jälkimmäinen päivitys on tehty näitä kyseisiä iltarasteja silmälläpitäen. Kartta on tulostekartta, joten sateen sattuessa kannattaa varustautua omalla karttamuovilla. 

 

 

Maasto ja radat

Maasto on tyypillistä keski-karjalaista rehevähköä kangasmaastoa, missä saniaiset ja maitohorsmat valtaavat vähänkin valoisammat alueet näin heinäkuun loppupuolella. Suuremmat avonaiset alueet kannattaakin ehkä kiertää. Pahimmat nokkospuskat on merkitty karttaan vaikea kulkuisena maastopohjana (keltainen pohjaväri + vihreä pystyviiva). Alueelta löytyy tarpeeksi korkeuseroja kuntosuunnistuksia ajatellen (Mäkrävaara, Haapovaara) sekä runsaasti tarkkuutta vaativia rastipisteitä. Aluetta halkoo Pölläsensuo, joka kuitenkin ratojen osalta saadaan helposti ohitettua. Pidemmillä radoilla kierrellään alueen pienipiirteisimmillä alueilla pitkiä siirtymävälejä unohtamatta ja lyhyemmillä radoilla hyödynnetään enemmän teitä, ajouria ja sähkölinjoja. A-, B- ja C-radalta löytyy juomarasti, jossa on tarjolla vettä. D-rata (lyhyt helppo) tukeutuu vahvasti pihatiehen, jotta lapsien ja huoltajien on helppo liikkua rastilta toiselle. Toivottavasti moni lapsiperhe tuleekin nyt kokeilemaan suunnistusta. Ratamestarina on häärännyt lisäkseni A. Hukka.

 

Tiedottaja

Emmi (yhteystiedot löytyvät tarvittaessa KeKaRa-blogin yhteystiedoista)  

Ratamestarit toivottavat kaikki kuntoilemaan Muljulan maastoihin! 

Kesä on tehty....

Mistä on suunnistajan kesä tehty? 
Suunnistajan kesä tehty hikipisaroista, pummeista ja mutaisista suunnistuskengistä?
Suunnistajan kesä tehty itikoista, mustelmista ja jatkuvasta pyykkäämisestä? 
Näistäkö on suunnistajan kesä todella tehty?

Jukolan viesti

Ensimmäisen kerran osallistuin Jukolan viestiin heti, kun siihen avautui mahdollisuus 15-kesäisenä. Tuolloin Eurajoella järjestettiin Hiisi-Jukola. Nuorten Jukolaan olin tosin jo osallistunut aikaisemmin vuonna 1994 Joutsenossa, mutta ihan ensimmäinen Venlojen viestini juoksin juuri Eurajoella. Ensimmäinen Jukolan viesti-tapahtuma jää varmasti parhaiten suunnistajan mieleen, ja näin on käynyt minullekin. Muistan, että matkaan lähdin jo ennen kolmea (aamuyöllä) Kiteeltä Karhun varikolta ja matkaa tein Kalevalan Rastin suunnistajien siivellä koko aamupäivän läpi Suomen. Jukolan yöhön tuli lähdettyä kokemattomuutta hieman vaillinaisella varustuksella, sillä mukana ei tietenkään ollut  tarpeeksi lämmintä vaatetta, makuupussia saatika telttaa. Onneksi yö meni sujuvasti jännittävää viestiä seuraten ja aamuyöllä suunnistuspaikalla jaossa olleiden Hesareiden päällä oli hyvä ottaa pienet torkut aamun viileyden väistyessä auringon ensisäteiden vaikutuksesta.

Tuon jälkeen minulla näyttäisi olevan noin 10 Venlojen viestiä takana Rasti-Pielisen ja Keski-Karjalan Rastin värien edustuksessa. Myös muutamiin Nuorten Jukola -tapahtumiin ennätin teinivuosina RasPilaisten mukana osallistumaan. Hienoja kokemuksia kaikki. Tosin aivan tarkkoja muistikuvia ei aivan jokaisesta tapahtumasta ole jäänyt. Nyt tänä kesänä minulla oli mahdollisuus kokea jotain aivan uutta omassa Jukola-historiassani, sillä minulle avautui tilaisuus osallistua ihan siihen oikeaan Jukolaan viestiin. Kyllä vain. Juuri siihen Jukolan viestiin, jossa juostaan yöllä. Siihen Jukolan viestiin, jossa otsalamput päässä rynnitään yhtenä "sonnilaumana" K-pisteelle. Juuri siihen Jukolan viestiin, jossa aamuyön tunteina huudellaan joukkuekaveria vaihtopuomilla. Juuri siihen Jukolan viestiin sain kutsun. Nyt ollaan taas yhtä kokemusta rikkaampana!

Kainuun Rastiviikko 2015

Toinen suunnistuskesän kohokohta meille Keski-Karjalan Rastin suunnistajille on ollut parina viime vuonna Kainuun alueella suunnistettavat rastiviikot. Kesällä 2013 olin ensimmäistä kertaa tällä porukalla mukana Vuokatissa, joka muistetaan ehkä kuitenkin samaan aikaan järjestetyistä suunnistuksen MM-kisoista. Tuolloin noin viitisentoista kekaralaista majoittui aivan Vuokatin kupeeseen pieneen kesämökkiin. Tämä toistui viime kesänä Kuusamon Fin5-rastiviikolla kuin myös tänä kesänä Suomussalmella järjestetyn Kainuun Rastiviikon yhteydessä.

Mökkimajoituksessa meitä oli varsin heterogeeninen porukka: nuorin suunnistajamme oli 9-vuotias ja senioreista kokenein suunnistajamme suunnistaa jo kunnioitettavassa H85-sarjassa. Sopu sijaa antaa. Osa majoittui sopuisasti pihalla teltoissa ja muille löytyi petipaikka sisätiloista. Saunavuorot, ruokailut ja huoltotoimet sujuivat yllättävän supsikkaasti, vaikka käytössämme oli vain kaksi kaasulevyä aamupuuron keittoon, noin-neljän-hengen sauna sekä yksi huussi. 



Iltarastit 

Monen suunnistajan kesään kuuluu myös iltarastit. Iltarastit ovat kuntosuunnistustapahtumia, jotka ovat kaikille avoimia. Iltarasteilla jokaisella on mahdollisuus valita oman kuntonsa, tasonsa ja päivän fiiliksen mukainen rata. Iltarasteilla ei mennä otsa rypyssä, vaikka joskus kokemattomalta saattaa siltä vaikuttaakin. Aika suorituksesta otetaan ja nimet kirjataan ylös, mutta tämä tehdään vain jokaisen oman turvallisuuden vuoksi. Ja aikaahan ei ole pakko julkaista netissä, sosiaalisessa mediassa tai lehtijutuissa. 

Suunnistus on koukuttava laji, sillä jokainen tekee omaa suoritustaan. Ja toki, jos pummeja tulee ja möhläilee rastiväleillä, tunteet nousevat pintaan. Tunteita voi myös kokea, kun juoksee suoraan omalle rastilipulle, tapaa hirven tai ennättää katselemaan mahtavia vaaramaisemia. Suunnistus on koukuttava laji, sillä tässä lajissa ''kuntohuipun'' saavuttaminen on todella haastavaa. Toisin kuin 100 metrin juoksija tietää suunnilleen, mille sekunnille kello tulee pysätymään pyrähdyksen jälkeen, suunnistaja ei voi koskaan olla lähtöviivalla varma siitä, kuinka hyvin juuri tänään kulkee. Mutta tämä on juuri se lajin suola. Aina voi kehittyä. Aina voi olla parempi. Joskus matkalle sattuu se pummien pummi. Joskus taas unelmien suoritus. Suunnistus on koukuttava laji myös ''liikuntapaikkansa'' suhteen. Suunnistajat keräilevät uusia suunnistusmaastoja kuin postimerkkejä. Kun lainelautailijat etsivät sopivia aaltoja tai vuorikiipeilijät kinkkisiä reittejä, suunnistajat etsivät uusia suunnistuskokemuksia erilaisista suunnistusmaastoista: tuntureilta, rannikoilta, Kainuun korvista ja Keski-Karjalan supikoista.

Keski-Karjalan supikoihin pääseekin tutustumaan pitkin kesää Keski-Karjalan iltarastien yhteydessä.  Alueella järjestetään iltarasteja touko-heinäkuun ajan kaksi kertaa viikossa ja kausi jatkuu elokuusta alkaen kerran viikossa. Järjestettäväksi tulee yli 30 iltarastitapahtumaa. Aika mahtavaa venymistä näinkin pieneltä seuralta. Miten tämä on ylipäätään mahdollista? Meillä seurassa on innokkaita ja tunnollisia ratamestareita, jotka ovat valmiita käyttämään omaa aikaansa ja energiaansa tapahtumien järjestämiseksi. Lisätietoa iltarasteista löytyy seuramme blogista.

Niin, mistäs se suunnistajan kesä olikaan tehty? 
Suunnistajan kesä on tehty tietenkin auringosta, onnistuneista suorituksista ja upeista maisemista.  
Suunnistajan kesä on tehty iloisista ilmeistä, kesän tuoksuista ja emit-tarkastuksen "ok"-kommenteista. 
Niistä on suunnistajan kesä tehty!